Perantau yang mengunjung

Thursday, 1 September 2011

Ak dulu seringkali menilai seseorang dari segi luaran sehinggakan ak menjadi terlalu memilih untuk berkawan.. Flashback semasa aku form 4 Dulu di MRSM BESUT......

"Jeng molep"

Itulah perkataan yang sering timbul di kotak fikiran aku tatkala melihat kelakuan kelakuan nakal rakan rakan baru ku di maktab..Maklumlah pelajar lame kat sekolah ni 10 org je yang lelaki… Selebihnya dari sekolah Government dan MRSM Kota Putra. Betul la kata orang xkenal maka x cinta.. tp cerita ini bukanlah berkaitan dengan cinta tp persahabatan.Ha4. Ye la, ak mula2 tgk karenah diorg ni buat aku piker negatif je..hu2.Al maklumlah, ak kan plajar lame...(perasan senior ni.. he2 Bila ak dgr kata2 org mengenai pljar baru,ak mudah jd terpengaruh.

Sebut pasal ni tringat plop ak satu cerita pada awal2 kemasukan kawan2 baru aku ke maktab ni..Mase tu ak baru habis solat hajat dalam lebih kurang pkul 11 malam,kemudian ak duduk ar lepak2 depan surau sorang2 teringat kenangan lame2…Tiba2 aku disapa oleh wajah baru yang tak pernah ak lihat sebelum ini. YA..plajar baru la tu..lantas dye perkenalkan diri dye tu..Nik Amirul namenya..Ak teringat bahawa dye ni berkawan dgn bdak2 bdak2 nakal la mase tu.. terdetik juga di hati aku.. “aish,,dye ni bkpo la mari2 tgur ak ni..bimbg jugk ak”..ha8..Tp ak wat cool je .. berbual panjang jugk la… tp entah camne mulut ak terlepas insuran ni.. ak tersasul tnya… “Mg ni SPY ko?nampak supo sep gdebe jah..” ha7 x matured molep soalan ak..byase ar..awal2 meningkat dewasa..ha3 .. Marah Nik Amirul kat ak..sampai skg dye ingt ag pasal tu..HA2 tp dah lame2 kenal kiteowg dah jd rapat le jgk…Saje je share cite ni ..Ha2.. Same jugak berlaku antara ak dgn Mad Qayyum… hu2..  sb ak x mahu lebih mengenali kawan ak tu dgn lebih lagi, jd bykla perkara yg disimpan dalm hati.. Kini baru ak sedar yg dia nasihat kat ak walaupun agak pedas dan tertusuk kat jantung..tp dye mengubah ak terutamanya dari segi penampilan dan jati diri..TQ bro…hu2..

Kalo pasal Homeroom plop awal2 form 4 tunampak macam si Alia,S.S, Trah,Nadira dgn Tiqah tu macam tak mahu bercakap jah mase perjumpaan.. Sebagai lelaki pemalu(perasan..hu) ak x takutlah nak tgur… kan bercakap sorg diri kan terbolah ak..he2.. Actually bayak ag kawan2 yang x aku mention sini.. kalo nak cite kan panjang terlajop.. ak boleh describe bgaimana pandangan negative ak dkt kawan2 mnjdi positif…

Apepun yang penting dalam islam kita memg digalakkan berperasangka baik sesame islam apatah lagi dengan seseorang bergelar sahabat kan.. Macam ak… Pengalaman mematangkan ak.. EXPERIENCE is the best Teaher…So ,xperlu nak menyesal dgn segala kesalahan lalu kecuali kit masih x mengubahnya,,, Apepun Trima kasih kat kawan2 dari Mrsm Besut yg banyak mengubah diriku ini samaada secar lansung atau tidak lansung… You are the best…

Firman Allah Taala (yang bermaksud): “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan, kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain dan janganlah kamu mengumpat akan setengahnya yang lain”. [Al-Hujurat: 12].

Wassalam…..