Perantau yang mengunjung

Thursday, 22 December 2011

Hangus Begitu sahaja (mungkin ada hikmahnya...)

Tajuk bagi entry kali ini menceritakan sisi kehidupan aku sebagai pengembara dalam kehidupan.. mungkin boleh dijadikan hiburan atau pengajaran bagi yang membaca :)

Beberapa hari sebelum raya haji:
Semua barang siap dikemas,menanti saat pulang ke Kampung halaman,maklumlah sudah lame benar tidak aku menjejak kaki ke Terengganu negeri tercinta. Dengan semangat berkobar raya haji ni, ak sudah packing barang ak awal2 lagi... exctited la katakan...he2. Jam menunjukkan 5 petang iaitu waktu bas bertolak dari KMS ke Kota Bharu, saat ak keluar dari surau As-Suffi KMS timbulrasa hatiku perasaan syukur ramai jugk rakan2 seperjuanganku menunaikan solat Asar terlebih dulu walaupun excited nak pulang ke rumah..Tepat 5.30 ptg..bas mula bertolak.Dalam perjalanan, ak x bnyak bercakap, tidur je memanjang.. maklumlah pukul 3 baru habis exam, stay up sampai pkul 4 pagi... dalam bas pun, baju kemeja, kad matrik pun x bukakagi..sipa dalam poket seluar ad kalkulator lagi..punyalah excited.. 3 jam pertama pjalanan memg abs agak x selesa la...rupa-rupanya bas rosak... alahai nasib, mujur bas berhenti dkt R&R.. boleh jugk makan2.. lepas tu ak dimaklumkan bahawa kiteowg akn naik bas lain.. Masuk je dalam bas aku trus cepat2 ambik barang ak kat bas... then naik bas yg lebih selesa...  Sampaije dekat sempadan Pahang, adusssss, baru ak teringat kalkulator dengan kad matrik tertinggal kat poket bas.. hangus RM70 ak.....



Seminggu selepas cuti midsem(pulang ke kolej):

Yang ni lagi la jeng... kebiasaannya memg sudah hari letak kasut sekolah ak kat depan bilik...malas ar nak simpan dlm bilik,,,nama pun kasutkan.. Satu pagi , macam byase lah, lepas siapkan diridengan semangat menggunung nak menuntut ilmu ni.. ak tercari2 kasut ak... then aku tnya la dekat sowg kawan ad nampak x kasut ak... Dye ckp baru td je dye nampak kasut ak ad kat luar berhampiran sikit dengan tong sampah... Ahhh sudah.. rasemacmx sedap hati je... Mujur xponteng kelas..nasib baik roomateakbwk kasut lebih...pinjam dye punya la kejap.. Ble berjalan trun ke bawah, member ak bg cadangan supaya tanye mak cim cleaner ad ternampak tak kasut ak... Ak pun pergi la dekat mak cik cleaner tu.. "Assalamualaikum mak cik, ad nampak x kasut sy dekt luar aras tingkat 2..." Dengan selambanya mak cik tu jawab "laaa ,kasut tu,mak cik ingat kan sampah,dah buang dah, sbb kasut tu dekat tong sampah la..."adooiiiii, hangus lagi RM 100 ak...Walaupun hatiku agak panas jgk dgn mak cik tu sbb tak tahu beza kasut dgn sampah , namun ak anggap sebagai ianya tiada rezeki..terus ak redha...he2

RENUNGAN:
Setelah ak renung2kan...Peristiwa ini membuatkan ak lebih berhati2 lain kali,namun ak juga mengerti barang2 yg hilang itu bukan kepunyaan ak.. ianya hanya di'pinjamkan" kpd ak oleh YaNG MAHA PENCIPTA.. so x perlu la merungut seandainya nikmat itu ditarik balik kerana septutnya ak lebih bersyukur byk lagi nikmat2 kurniaanNya masih lagi ak "pinjam"... Oleh itu, kita ptut tanam dlm diri kita dgn " jgn mngira apa yg kita hilang, tetapi hargai ap yang kita masih ada" Renung2kan dan selamat beramal...Wassalam....

Thursday, 1 September 2011

Ak dulu seringkali menilai seseorang dari segi luaran sehinggakan ak menjadi terlalu memilih untuk berkawan.. Flashback semasa aku form 4 Dulu di MRSM BESUT......

"Jeng molep"

Itulah perkataan yang sering timbul di kotak fikiran aku tatkala melihat kelakuan kelakuan nakal rakan rakan baru ku di maktab..Maklumlah pelajar lame kat sekolah ni 10 org je yang lelaki… Selebihnya dari sekolah Government dan MRSM Kota Putra. Betul la kata orang xkenal maka x cinta.. tp cerita ini bukanlah berkaitan dengan cinta tp persahabatan.Ha4. Ye la, ak mula2 tgk karenah diorg ni buat aku piker negatif je..hu2.Al maklumlah, ak kan plajar lame...(perasan senior ni.. he2 Bila ak dgr kata2 org mengenai pljar baru,ak mudah jd terpengaruh.

Sebut pasal ni tringat plop ak satu cerita pada awal2 kemasukan kawan2 baru aku ke maktab ni..Mase tu ak baru habis solat hajat dalam lebih kurang pkul 11 malam,kemudian ak duduk ar lepak2 depan surau sorang2 teringat kenangan lame2…Tiba2 aku disapa oleh wajah baru yang tak pernah ak lihat sebelum ini. YA..plajar baru la tu..lantas dye perkenalkan diri dye tu..Nik Amirul namenya..Ak teringat bahawa dye ni berkawan dgn bdak2 bdak2 nakal la mase tu.. terdetik juga di hati aku.. “aish,,dye ni bkpo la mari2 tgur ak ni..bimbg jugk ak”..ha8..Tp ak wat cool je .. berbual panjang jugk la… tp entah camne mulut ak terlepas insuran ni.. ak tersasul tnya… “Mg ni SPY ko?nampak supo sep gdebe jah..” ha7 x matured molep soalan ak..byase ar..awal2 meningkat dewasa..ha3 .. Marah Nik Amirul kat ak..sampai skg dye ingt ag pasal tu..HA2 tp dah lame2 kenal kiteowg dah jd rapat le jgk…Saje je share cite ni ..Ha2.. Same jugak berlaku antara ak dgn Mad Qayyum… hu2..  sb ak x mahu lebih mengenali kawan ak tu dgn lebih lagi, jd bykla perkara yg disimpan dalm hati.. Kini baru ak sedar yg dia nasihat kat ak walaupun agak pedas dan tertusuk kat jantung..tp dye mengubah ak terutamanya dari segi penampilan dan jati diri..TQ bro…hu2..

Kalo pasal Homeroom plop awal2 form 4 tunampak macam si Alia,S.S, Trah,Nadira dgn Tiqah tu macam tak mahu bercakap jah mase perjumpaan.. Sebagai lelaki pemalu(perasan..hu) ak x takutlah nak tgur… kan bercakap sorg diri kan terbolah ak..he2.. Actually bayak ag kawan2 yang x aku mention sini.. kalo nak cite kan panjang terlajop.. ak boleh describe bgaimana pandangan negative ak dkt kawan2 mnjdi positif…

Apepun yang penting dalam islam kita memg digalakkan berperasangka baik sesame islam apatah lagi dengan seseorang bergelar sahabat kan.. Macam ak… Pengalaman mematangkan ak.. EXPERIENCE is the best Teaher…So ,xperlu nak menyesal dgn segala kesalahan lalu kecuali kit masih x mengubahnya,,, Apepun Trima kasih kat kawan2 dari Mrsm Besut yg banyak mengubah diriku ini samaada secar lansung atau tidak lansung… You are the best…

Firman Allah Taala (yang bermaksud): “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan, kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain dan janganlah kamu mengumpat akan setengahnya yang lain”. [Al-Hujurat: 12].

Wassalam…..

Saturday, 20 August 2011

POST MORTEM AFTER FIRST EXAM IN MATRICULATION

Assalamualaikum.....

Untuk post kali ini, ak terpikir untuk mengimbas mengenai first exam ak semasa di matrikulasi,...







 so ak pecahkan kepada 5 subjek utama, ad yg ak perform well namun ad jugk yg hancus (sedih btul..) jom knalpasti ape puncanya.......


CHEMISTRY (agak hancus)
Memg subjek ni ak agak frust padahal mase latihan ak ok je then masuk exam trus jammed , yg rase btol2 frust nye sebb subjek ni plg ak suke...
Knape agak2nya ya????
Setelah ak imbas kembali akhirnya ak pham 1 faktor plg utama adalah ak OVER CONFIDENT,  ak ingat lagi sebelum exam latihan chemist ak sentuh sikit je berbanding dgn subjek lain.. mentang2 la kuiz ak dapt markah ok.. pandai la kononya.. memg ak pun tak sangke.. ak ingat dpt buat... bukk je soalan ,, pergh.. terdiam ku seketika... Ak nekad lepas ni, xde lagi Over cinfident dlm mane2 subjek sklipun....



MATHEMATIC ( sederhana)
Hmm... pasal subjek ni, ak susah sket nak komen sebb memg sejak dulu lagi jd killer subjek bg ak.. mujur la ak ad minat jugk dkt subjek ni... ap yg ak tahu, ak ni agk lambt dlm mengira then latihan pun bukannye rajin sngt nak buat, InsyaAllah ak rase ak boleh perbaiki untuk final exam nanti.. Amin...


ENGLISH (baik)
Pasal English pulak.. subjek ni memg dah jd feveret ak sejak form 1 lagi... Alhamdulillah asenya dapt perform la untuk subjek ni stkat ni..tp kadg2 payah jugk... ak pun tgh try perbaiki result English ni... graf english asyik flat je.. x naik2... Apepun ak harus rajin rajinkan diriku ini untuk membace lebih byk artikel artikel English nanti..


PHYSIC ( agak baik)
Pasal subjek fizik ni... ak x tahulah same ada nasib ak baik atau ape..sebb mase dalam kuliah lansung ak x paham pasal free body, vector... memg stress ar.. dalm cuti sebelum exam ak lansung xpeduli subjek chemist.. duk bljar fizik je dgn member ...Memg sebelum exam ak rase macm x prepare lansung utk fzik ni... tp bukak je soalan, Alhamdulillah, semuanya ak boleh tulis jawapanya.. bukanye blank macm soalan chemist.. harap2 dapt A la... he2 sejak itu jugk ak bru fahm salah seorg bestfren ak (mail) ckp "nok score fizik senang je..mg kene pahang konsep" (dengan nada dialek terengganu.). ha8 dan ak rase dah mula sukakn fizik...

SCIENCE COMPUTER (Kemas keming!)
Alhamdulillah subjek ni plg ak perform.. semua dpt jwb kecuali ad la careless mistake.. hu2 tp ak bimbg jugk takut jd over confident sebb ak buknyya dengar sgt lecture pasal subjek ni.. duk termenung jauh disana je ha8...Lecturer selalu ckp.. "anda perform mase ni x bermakna final exam anda perform" oleh itu ak harus sentiasa berhati2 jugk la...





Moral of the story..lepas ni ak mesti bg fokus 100% untuk final exam..byk ag backup perlu dibuat... Doakan kejayaan ku rakan2 yg membaca ni ep......






Tuesday, 26 April 2011

Terfikir Aku Sejenak

Dalam kebosanan yang melanda diriku ni..... tiba2 ak tringat mengenai perkara yang diajar di sekolah dulu...Nostalgia...


INGATLAH 2 PERKARA:

1.Kebaikan orang kepada kita
-Kalau pasal ni memang susah kita nak buat..ak sendiri pun akui.. hakikatnya.. kita perlu ingat orang yang pernah menolong kita samaada melalui nasihat,wang ringgit, tenaga dan sebagainya. Kerana ini menjadikan kta sebagai seorang pemaaf dgn lebih mengingati kebaikan tersebut lebih dari kesalahannya..


2.Kesalahan kita pada orang
-kalau pasal ni plak... memg susah kita nak ingat kesalahan kita pd owg...walhal mengingati dosa yg kita buat akn menjdikan kita lebih mendekatkan diri pd Allah..Memg dosa yg menyebabkan kita menangis lebih baik dari kebaikan yg buat kita rasa bangga..




LUPAKAN 2 PERKARA:

1.Kebaikan kita kepada orang
Yang ni ak memg bimbang kerana kita buat baik sebesar kuman pun senang je kita ingat..Parahnya sebab kita beramalpun rasa macam tidak beramal la disebabkan sifat ujub dan riak yg lahir... Nauzubillah....


2.Kejahatan orang terhadap kita
Yang ni memang payah, senang je kita ingat... ak pun pernah juga terlintas semua tu... Tp kita perlu buang jauh2 semua tu sebb ia hnya melahirkan dendam dan sakit hati je..Walhal Allah amat suka org yg pemaaf....




Sayangnya..kehidupan kita sekarang ini bertindak songsang.Ap yg perlu kita ingat,kita lupakan.Apa yg perlu kita lupakan kita ingat. realitinya kita,itulah anda dan itulah aku sebab manusia  x sempurna..

Jom la same2 try ubah diri...
Salam

Tuesday, 19 April 2011

Menuju Kedewasaan....

Salam....


KEDEWASAAN merupakan sesuatu yang menabjukkan...

Sedar x sedar , kita semua setapak memasuki alam yang baru... sebelum ni kita hanya berada di alam persekolahan yg terkawal dengan peraturan...

Disaat itu terdetik di hati ak... MAMPUKAH AK MENJADI BETUL BETUL DEWASA....


Bebas dari keluarga ibarat rama2 yg keluar kepompom terbang bebas...                             
-Mampukah ak sebagai rama2 survive dgn pelbagai dugaan nanti...?


Menjadi dewasa membuahkan hasil kasih sayang...
-Mampukah ak survive daripada hati dikuasai nafsu dan syaitan melalui sebuah percintaan?


Setiap keputusan harus ak buat sendiri....
-Adakah ak mampu buat keputusan terbaik?



Dan banyak lagi persoalan yg bermain di benak kepalaku....
dan ak hnya mampu tanya kembali atas setiap soalan yg keluar iaitu

MAMPUKAH AK?


Namun...Seperti seorang pengembara,ak harus yakin bahawa Allah sentiasa bersama hambaNya.. semoga ak menemui jalan yg lurus MENUJU KeDewASaan.......


Sekian sahaja....

Thursday, 14 April 2011

Journey of Perantau: Salam Taaruf....

Journey of Perantau: Salam Taaruf....: "Untuk kali pertama.... terasa agak sukar untuk menulis blog ni... Just tergerak hati selepas ramai kawan2 wat blog.... selamat berkenalan y..."

Salam Taaruf....

Untuk kali pertama.... terasa agak sukar untuk menulis blog ni...
Just tergerak hati selepas ramai kawan2 wat blog....

selamat berkenalan ye semua owg...
Mintak tunjuk ajar kepada yg sudah expert

smoga ukhwaH antara kita trus bertaut...