Perantau yang mengunjung

Saturday, 20 July 2013

Bihun Ukhwah?

Bismillahirahmanirrahim dan Assalamualaikum W.B.T..

Sungguh! Ukhwah tu indah. Alhamdulillah diri ini dikurniakan roomate yang baik dan mungkin stylo?

Teringat kisah lalu, well masa tu, saya baru pulang berkelah dengan member-member sekelas, kebetulan ada bihun dan ayam bakar yang tak sempat kitaorang habiskan, so aku teringatkan roomate di rumah. Ayam dan bihun dibawa pulang untuk disajikan kepada roomate.

Balik rumah-tiada orang- so saya buat note mengarut hehe


Terharu bila ada yang menghargai. Ukhwah di jalan Allah ni cantik sekali biarpun tidak berkawan baik, tidak sekelas dan tidak sepermainan.

So, korang-korang yang ada member tu, binalah persahabatan di jalan Allah ye. Saya? Masih mencuba. InsyaAllah.. doa-doakan.

~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~

Friday, 12 July 2013

Perbandingan Kejuruteraan Dan Teknologi Kejuruteraan

Assalamualaikum W.B.T

Post kali ini saya tujukan buat junior-junior yang bakal melanjutkan pelajaran dalam kejuruteraan mahupun teknologi kejuruteraan. Sememangnya bukan bertujuan merendah atau meninggikan perbezaan kedua-dua bidang ini, cuma mungkin boleh berkongsi pendapat mengenai kekeliruan yang timbul terhadap kedua-dua bidang ini.

 Peringatan jugak, mungkin penulisan saya agak condong kearah Teknologi Kejuruteraan sebab bidang tersebut memang sedang saya ikuti sekarang ni. Secara simplenya, tiada perbezaan yang ketara antara kedua-dua bidang ini. Matapelajaran dan kaedah mengajar pun kadang-kadang hampir sama, bahkan kalau tengok nama course pun sikit perbezaan contohnya:

1) Ijazah Sarjana  Muda Kejuruteraan Mekanikal Automotif dengan Kepujian.
2) Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Mekanikal Automotif dengan Kepujian.
(Perbezaannya cuma perkataan Teknologi je  kan?)

Secara jujurnya, saya sendiri semasa memililh Teknologi Kejuruteraan disebabkan mungkin namanya agak gempak dan style haha.Tapi, bila masuk je belajar, banyak jgk perbezaan yang saya dapati melalui kedua-dua bidang ni yang sering diperkatakan contohnya:

1) Teknologi Kejuruteraan tak boleh jadi Engineer.
Yeah, hakikatnya pahit untuk saya telah pada awalnya." Mana boleh weh, aku nak jadi engineer, apasal tak boleh pulak" kata saya dalam hati haha. Memang la, sebab graduan daripada Teknolgi Kejuruteraan ini akan dikenali sbg "Technologist". Tapi, dekat Malaysia ni, setakat ni, semuanya dipanggil Engineer tak kiralah kejuruteraan ataupun teknologi kejuruteraan.

2) Teknologi Kejuruteraan=Praktikal dan Kejuruteraan= Teori
Yup, benar sekali, untuk teknologi kejuruteraan 60% markah adalah dari amali dan 40% lagi adalah teori. Berbeza pula dengan Kejuruteraan yang memperuntukkan 50% bagi kedua-dua amali dan teori.

3) Tahap kesukaran yang berbeza
Secara jujurnya, belajar di Teknologi Kejuruteraan lebih senang berbanding dengan Kejuruteraan disebabkan boleh cover dekat carry mark 60% bahagian amali berbanding Kejuruteraan yang full of theories. Tapi, ia mungkin boleh menjadi sukar terutamanya orang macam saya yang tidak beberapa minat dan pandai dalam mekanikal dan mesin haha.

4) Kemasukan bagi ke Kejuruteraan lebih ketat berbanding dengan Teknologi Kejuruteraan.
Nak masuk bidang Kejuruteraan memang agak sukar disebabkan ia melibatkan pembelajaran teori dan ramai yang menyimpulkan student dari Kejuruteraan lebih pandai dari Teknologi Kejuruteraan. Tapi, ianya sama saje sebab yang masuk Kejuruteraan Teknologi ni pun pointer agak gempak di Matrik cuma mungkin lebih berminat kearah praktikal atau mungkin tidak diberi pendedahan yang jelas mengenai perbezaan kedua-dua tersebut.(Isi secara random di UPU sebab tak tahu)

Penting untuk anda ketahui bahawa :

Jurutera menggunakan pengetahuan saintifik yang dibangunkan oleh para saintis dalam perancangan, mereka bentuk dan membina alat-alat teknikal dan sistem. Jurutera pemaju inovasi teknologi.

Teknologi kejuruteraan bekerja rapat dengan jurutera dalam menyelaraskan orang, bahan, dan jentera untuk mencapai matlamat khusus projek tertentu.

Ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan.

Lantaran itu, bidang pendidikan kejuruteraan dan bidang teknologi kejuruteraan, tidak akan membawa perbezaan taraf, ia cuma membezakan jenis kerja. Graduan teknologi kejuruteraan boleh bekerja di bidang besar seperti industri, termasuk pembuatan, pembinaan, perindustrian, penyelenggaraan, dan pengurusan. Mereka boleh juga bekerja sebagai pengurus teknologi. Jawatan-jawatan yang layak kepada graduan teknologi kejuruteraan adalah seperti reka bentuk produk, ujian, pembangunan, pembangunan sistem, bidang kejuruteraan, operasi teknikal dan kawalan kualiti.

Dan perlu diketahui, siswazah dari program-program teknologi kejuruteraan sering diberi jawatan sebagai jurutera.

Secara umum, kerja-kerja teknologi kejuruteraan memberi tumpuan kepada praktikal prinsip-prinsip kejuruteraan, manakala kerja jurutera menekankan aspek-aspek teori matematik, prinsip-prinsip sains dan kejuruteraan.

Banyak lagi sebenarnya perbezaan cuma ia hanyalah perbezaan yang kecil dan untuk menerangkan semua perbezaan yang besar tersebut jelaslah bukan saya orangnya sebab saya sendiri pun masih berjinak-jinak dalam dunia Engineering ni. Bagi saya, apa yang kita dapat tu, bersyukur lah dengan seadaanya sebab perancangan Allah itu yang terbaik.

Gudluck, Wassalam.

p/s: saya dapati banyak info-info tambahan melalui komen dari pembaca. So, terima kasih untuk perkongsian. Bagi yang nak lebih jelas, rujuk komen-komen dibawah. Mohon juga anonymous yang mempunyai pengalaman dan kepakaran untuk membalas sebarang pertanyaan dari sahabat-sahabat bertanya.

Tuesday, 9 July 2013

Mutaba'ah Amal Ramadhan

Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah kerana kita (yakni anda dan saya) masih lagi diberi peluang untuk mennghirup udara di Bulan Ramadhan Al-Mubarak. Semestinya memang dinanti-nantikan umat Islam kerana inilah Festival Ibadah terbesar dalam 1 tahun. Syukur ke hadrat Illahi, berbanding dengan Ramadhan sebelum ini, saya melihatkan subuh berjemaah di Masjid ada peningkatan bak kata omputeh (have improvement) hehe.

So, mungkin ade diantara kita tertanya-tanya bagaimana nak manfaatkan Ramadhan sebenarnya? So, sebagai panduan saya nak kongsikan borang Mutaba'ah Amal yang saya ambik downloadkan di laman google images.

erk? Rasenya nak besarkan boleh klik kut.

Borang Mutaba'ah Amal sebenarnya agak penting untuk panduan atau target amalan kita. Ia bukan bertujuan mengira jumlah pahala tapi lebih kearah pemangkin untuk beribadah.

"Eh, aku tak nak buatlah macam ni, riak nanti"

"Eh, buat macam ni tak ke macam memaksa, ibadah kena ikhlas wei!"

Mungkin akan ada "ustaz-ustaz" (sila faham maksud "in bracket") cuba memberi alasan sebegini rupa. Simple je, kalau tak nak riak janganlah tunjuk pada orang. Jadikan ia sebagai penilaian diri sendiri yang boleh kita refresh iman kita. Yeah its true ibadah kena ikhlas. Tapi, rasenya tak salah kalau saya cakap ikhlas tu perlu dipaksa. Seandainya ramai manusia menanti keihklasan untuk beribadah maka nescaya ramailah manusia tidak beribadah kerana manusia perlu sedar kewajipan manusia adalah menghambakan diri kepada Allah. InsyaAllah, Allah S.W.T akan menolong hambanya ikhlaskan hati seandainya kita berusaha kan?

So, apepun selamat menyambut bulan Ramadhan. Pastikan target ibadah tahun ni tercapai.

Sekian, Wassalam.

Friday, 5 July 2013

Video Ikhtilat

Assalamualaikum W.B.T

Apa itu Ikhtilat sebenarnya?

Keadaan membabitkan percampuran di antara lelaki dan perempuan ajnabi yang lebih ramai daripada dua orang.

Umum sudah mengetahui perbuatan khalwat sangat ditegah di dalam Islam dan pengharamannya jelas bersandarkan sabda Nabi SAW, yang bermaksud: “Lelaki tidak harus berkhalwat dengan perempuan kecuali bersamanya mahram (yang haram dikahwini) dan tidak harus musafir kecuali bersamanya mahram.” (Sahih Muslim)

Ikhtilat tu luas, so berdasarkan projek subjek FST, kami telah buat 1 video yang cuba menerangkan sikit mengenai contoh-contoh Ikhtilat yang sering dilakukan remaja-remaja masa kini.


By the way, kalau nak lebih jelaspasal Ikhtilat ni sila rujuk pada blog

Belog ini atau
Halaqah.Net

Atau taip je Ikhtilat, nescaya encik Google akan membantu anda. Apepun renung-renungkan dan selamat beramal. Moga Bermanfaat.

Wassalam.

Thursday, 4 July 2013

Media Malaysia: Keberanian dan Ketelusan Dituntut.

Assalamualaikum W.B.T

 Saya mengikuti perkembangan mengenai Mesir sejak awal lagi kerana saya amat meminati Presidennya iaitu Dr Morsi yang mengambil alih tampuk pemerintahan kejam Mubarak setahun yang lalu. Agak terkilan bila memasuki setahun pemerintahan Dr Morsi, kini beralih tangan kepada Adly Mansour setelah dikatakan majoriti rakyat egpyt inginkan perubahan.


Sekadar gambar hiasan

Namun, saya lagi terkilan mengenangkan laporan-laporan media yang agak bias dan "kurang keberanian" dalam menyampaikan berita mengenai apa yang berlaku di negara-negara Islam yang bergolak. Saya hairan bila :
 
Pejuang islam menetang kezaliman di Syiria dikatakan pemberontak,
Penentang presiden Mesir Dr Morsi cumalah dikatakan penunjuk perasaan,
Hakikatnya ia nampak kecil tapi besar impaknya buat rakyat.
Kemonlah! Media Malaysia perlu berani menyampaikan kebenaran.


Realitinya, itulah media Malaysia, memainkan peranan sebagai suara sekularisme dunia. Agak mendukacitakan apabila media berpengaruh seperti TV Ehem-ehem (faham-faham sendiri la ye) sebab tidak mahu menyebut takut tersalah kata terguris hati turut menyiarkan isu dengan ibarat melepaskan batuk di tangga contohnya yang tersebar dekat Facebook sekarang ni:

Tv Ehem-ehem menyiarkan terjemahan ucapan Dr Morsi seperti ini:

"Kita tidak membenarkan rejim penindas kembali
berkuasa,dan tidak menolak untuk
menguatkuasakan zon larangan udara di Syria
menerusi Majlis keselamatan PBB dalam usaha
menamatkan pertumpahan darah rakyat Syria
menjadi pelarian luar jangkaan."

Ini terjemahan yang sebenar. So, boleh nilailah sendiri.

"Kepada Hizbillah, Mestilah ia keluar dari Syria.
Ini kata2 serius. Tiada peluang dan tempat bagi
Hizbillah di Syria. Hari ini kita (Mesir) telah
membuat keputusan. Untuk memutuskan
sepenuhnya hubungan dengan Syria. Hari ini kita
(Mesir) telah membuat keputusan. Untuk
memutuskan sepenuhnya hubungan dengan
kerajaan Syria yang ada sekarang. Ditutup
Kedutaan Syria di Kaherah. Ditutup kedutaan
kerajaan Syria sekarang yang ada di Kaherah. Dan
akan menarik balik wakil Kedutaan Mesir di
Damsyik."

Dr. Morsi tak sebut pasal PBB, TV Ehem-Ehem sebut pasal PBB. Dr. Morsi sebut pasal Hizbillah, TV Ehem-ehem tak sebut.


So, kena ingat yang kita sampaikan itu adalah amanah rakyat, saya sendiri pun hampir percaya bulat-bulat mengenai "kejahatan" Dr Morsi bila terbaca pada dada akhbar. Benarlah kata orang Fesbuk kini lebih relevan dari akhbar dan berita TV. Namun, tak semua media yang bersekongkol, pujian turut diberikan kepada media yang berani dan terus dalam menyampaikan berita. Tahniah.

Renung-renungkan. Wassalam.