Perantau yang mengunjung

Saturday, 20 August 2011

POST MORTEM AFTER FIRST EXAM IN MATRICULATION

Assalamualaikum.....

Untuk post kali ini, ak terpikir untuk mengimbas mengenai first exam ak semasa di matrikulasi,...







 so ak pecahkan kepada 5 subjek utama, ad yg ak perform well namun ad jugk yg hancus (sedih btul..) jom knalpasti ape puncanya.......


CHEMISTRY (agak hancus)
Memg subjek ni ak agak frust padahal mase latihan ak ok je then masuk exam trus jammed , yg rase btol2 frust nye sebb subjek ni plg ak suke...
Knape agak2nya ya????
Setelah ak imbas kembali akhirnya ak pham 1 faktor plg utama adalah ak OVER CONFIDENT,  ak ingat lagi sebelum exam latihan chemist ak sentuh sikit je berbanding dgn subjek lain.. mentang2 la kuiz ak dapt markah ok.. pandai la kononya.. memg ak pun tak sangke.. ak ingat dpt buat... bukk je soalan ,, pergh.. terdiam ku seketika... Ak nekad lepas ni, xde lagi Over cinfident dlm mane2 subjek sklipun....



MATHEMATIC ( sederhana)
Hmm... pasal subjek ni, ak susah sket nak komen sebb memg sejak dulu lagi jd killer subjek bg ak.. mujur la ak ad minat jugk dkt subjek ni... ap yg ak tahu, ak ni agk lambt dlm mengira then latihan pun bukannye rajin sngt nak buat, InsyaAllah ak rase ak boleh perbaiki untuk final exam nanti.. Amin...


ENGLISH (baik)
Pasal English pulak.. subjek ni memg dah jd feveret ak sejak form 1 lagi... Alhamdulillah asenya dapt perform la untuk subjek ni stkat ni..tp kadg2 payah jugk... ak pun tgh try perbaiki result English ni... graf english asyik flat je.. x naik2... Apepun ak harus rajin rajinkan diriku ini untuk membace lebih byk artikel artikel English nanti..


PHYSIC ( agak baik)
Pasal subjek fizik ni... ak x tahulah same ada nasib ak baik atau ape..sebb mase dalam kuliah lansung ak x paham pasal free body, vector... memg stress ar.. dalm cuti sebelum exam ak lansung xpeduli subjek chemist.. duk bljar fizik je dgn member ...Memg sebelum exam ak rase macm x prepare lansung utk fzik ni... tp bukak je soalan, Alhamdulillah, semuanya ak boleh tulis jawapanya.. bukanye blank macm soalan chemist.. harap2 dapt A la... he2 sejak itu jugk ak bru fahm salah seorg bestfren ak (mail) ckp "nok score fizik senang je..mg kene pahang konsep" (dengan nada dialek terengganu.). ha8 dan ak rase dah mula sukakn fizik...

SCIENCE COMPUTER (Kemas keming!)
Alhamdulillah subjek ni plg ak perform.. semua dpt jwb kecuali ad la careless mistake.. hu2 tp ak bimbg jugk takut jd over confident sebb ak buknyya dengar sgt lecture pasal subjek ni.. duk termenung jauh disana je ha8...Lecturer selalu ckp.. "anda perform mase ni x bermakna final exam anda perform" oleh itu ak harus sentiasa berhati2 jugk la...





Moral of the story..lepas ni ak mesti bg fokus 100% untuk final exam..byk ag backup perlu dibuat... Doakan kejayaan ku rakan2 yg membaca ni ep......






1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan Hub: 0852-9827-5599 atau kunjungi situs/website KLIK DISINI DUNIA GHAIB


    ReplyDelete