Perantau yang mengunjung

Friday, 28 September 2012

Semangat 10 MINIT

Assalamualaikum W.B.T

Pernah tak korang mengalami kejadian seperti ini?

gambar ini candid ok sebelum ianya diedit

Tak payah cakap la..confirm punya tambah pulak kalau lecture korang tu memberi lecture macam nak suruh korang tido (Jangan mengata lecturer haha). Tapi lain la korang sebenarnya mempunyai fokus tinggi macam gunung Everest tuh. Masalah fokus dan mengantuk ni bukannya perkara pelik bagi insan yang bergelar student kan? Masuk kelas dengan semangat yang membara namun terkulai sepuluh minit kemudian. Kebiasaannya terjadi sebab duk barisan paling belakang la ni.

Jadi, entri aku kali ni bukannya nak bagi tips untuk menghilangkan mengantuk dalam lecture hall pasal rasenyas ejak zaman sekolah lagi untuk elak mengantuk cikgu selalu pesan tidur awal, catat nota, selalu fokus dan macam macam lagi la. Semuanya streotaip kan? padahal cikgu pun selalu jugak mengantok kan? haha btul la sebab ianya normal dan ubat mengantuk hanyalah tido.

Apepun sebenarnya semangat nak belajar tu yang paling penting, InsyaAllah kalau ada semangat, fokus tu akan datang dengan sendirinya. Sebab aku pun pernah merasai semangat tu walaupun banyak kali jugak tertewas JUJUR. So try la menaikkan semangat untuk belajar tu ye.

Seriously semangat aku pun bukannya selalu mantain  pun.Sedangkan iman pun sentiasa bertambah dan berkurang apatah lagi semangat belajar yang sememangnya sudah suam suam kuku ni. Namun, kerana cinta dan minat pada engineering , maka ku gagahi langkah untuk mengorak kejayaan demi nusa dan bangsa  #ayat bajet #

Sekian la post ringkas dari ambo. Ingat, Allah tak pandang hasil tetapi Allah pandang usaha. Jom pakat pakat renung.

Wassalam

p/s; macam takde mood je semenjak 2 menjak ni :)


16 comments:

  1. part yang law ada semangat untuk belajar , FOKUS akan dtg sendiri saya setuju . sebab hari tue saya pena duk belakang tapi semangat mau belajar tue memang tinggi . seriously , dlm 2 jam tue tak tido . hehe ^^

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. jumpe kambing dgn biri pun tdo jgk ke? haha

      Delete
  3. hahahaha.. memang selalu jadi macam tu..hehehehe

    ReplyDelete
  4. Lama tak komen dekat sini. Wake up Nijey Wake up ! Engineer to be. Antara faktor tak fokus ialah , kau duduk belakang? Kaaan ? hahahhaha *renungkan*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tu lame tak update.. apepun tq nanti aku renung2kan haha

      Delete
  5. normal lah tue...tirah pon sama...hihi

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. jgn duk lalala.. update jgk blog mung tu hehe

      Delete
  7. student memang camtu..ada masa bersemangat ada masa layu..ape2 pon study elok2..seribupilihan doakan khairul berjaya..seribupilihan pon student jugak..:-)

    ReplyDelete
  8. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan Hub: 0852-9827-5599 atau kunjungi situs/website KLIK DISINI DUNIA GHAIB


    ReplyDelete