Perantau yang mengunjung

Monday, 6 February 2012

Kronologi Pertemuan Sahabat –road to sunway n PALAM-


Bagi entri kali ini, aku hanya ingin berkongsi mengenai pertemuan aku dengan sahabat sahabat sekolah menengah aku dulu. Kata orang tiada yang indah melainkan sebuah pertemuan.Begitu juga dengan aku, pertemuan dengan sahabat sememangnya tidak jemu melihat pelbagai karenah yg mengukir senyuman.

Semuanya bermula pada tarikh 28 Januari 2012 , sedang aku asyik berada dalam bas dari Kelantan ke Kolej Matrikulasi Selangor, mengelamun aku sendirian teringat memori lama teman teman seperjuangan di sekolah dulu.Tiba2 lamunan aku dikejutkan dengan sapaan rakan disebelah “eh, mggu depan balik 5 hari, balik kelantan dop?” aku berfikir sejenak sebelum menbalas pertanyaan “hmm, xkan la nak balik , kan baru je balik ni”.. Dan terus aku mendapat satu idea, apa kata kalau aku adakan satu pertemuan dengan kawan2 lelaki sekolah dulu. Mungkin selama ni aku sibuk di Matrikulasi menyebabkan aku tidak sempat bertemu dan berutus khbar dengan kawan2 walhal hati ini sentiasa merindui (jiwang tuh) J Sejurus tamat midsem exam terus aku mengapai telefon bimbit “Assalamualaikum, hello, jom pergi sunway?”
                            Tempat yang dituju: hanya mampu melihat je..hehe

Tarikh 3 februari 2012, aku berangkat ke Universiti Puncak Alam (PALAM) bagi memudahkan perjalanan untuk ke Sunway keesokan harinya. Sesampainya disana, phone di poket seluar berdering, nama “miyoe” tertera di paparan phone . “hello, smpai dop ag mung?” tnya beliau. “smpai doh, duk angsana ni” .Tidak lama selepas itu dari jau aku melihat sahbatku nik miyoe(bakal engineer) tersenyum menyambutku ke bilik beliau. Dari situ, bertemu pula aku dengan LOH (rakan sejawatan BWP dulu) duk mengadap laptop dengan penuh khusyuk. Kemudian aku bertemu pula dengan AQIL (classmate 5B) semasa makan di kafe, namun beliau tidak dpt ,menyertai kami ke Sunway keesokan hari kerana test yg perlu dilaksanakan.Malam pula menjelma, bertemu la pula aku dengan CERAH(gelaran terbaru “madu” yg bermaksud “honey” katanya). Seperti biasa, banyak benda yang diceritakan sehingga larut pukul 3 pagi .

Cerah atau nama sebenar (Asyraf Zahari_hyperactive)


Pagi pula menjelma, kami menghadapi kesulitan dek kerana si CERAH tidur dengan begitu asyik.Pelbagai alternatf dgunakan utk mengejutkan beliau namun hampeh,mungkin gempa bumi baru dia akan sedar (haha). Akhirnya kami dapat juga bertolak ke Sunway Piramid walaupun bas terpaksa menunggu beliau.Sampainya disana , MAEL (ketua batch f5) pula berjaya kami temui, seperti biasa style dia sama mcm dulu, rilek and steady Cuma style rambut agak baru.Seterusnya sementara menunggu geng2 UIA tiba kami mengambil keputusan untu kmengisi perut yang kosong dahulu. (sempat sesat kerana yang menjadi penunjuk jalan adalah CERAH haha).

   Sesat di tempat parking!!                                     
Tidak lama selepas itu, dapat juga bertemu dengan Geng2 UIA yg tiba dengan “tepat” masanya hehe, KERO(dormate sebelah kati mase f4), SYAHMI(classmate 5B,best student), MATWE(gendang expert), DAUH(teman cerita naruto), NAJIB(presiden PRS beribawa). Kemudian kami menuju ke Pusat Bowling bagi memnuhi ruang masa. Aku sempat berjumpa dengan KIMI Shotgun (Footballer sekoalh) yang singgah sekejap. Agak mgecwakan bila mndapat tahu Lane Bowling semua sudah penuh.Mahu x mahu, kami segera ke pusat snuker. Snuker pun snuker la asalkan dapat beraktiviti, at least gandingan aku dengan najib berjaya mengalahkan gandingan matwe dengan Pok Loh haha. Tak dpat dinafikan yang paling expert dalam snuker ni Mael dgn miyoe.


                                 ketibaan sep2 UIA.. Dauh,kerol, mat we, najib, syahmi

Sejurus selepas selesai semuanya, kami seramai 10 orang bertolak ke PALAM bagi bermalam beramai2 disana, suasana agak riuh rendah dengan perbualan bertukar tukar cerita dalam bilik tersebut.Namun, Cerah dengan Loh lansung tak tidur asyik duk main DOTA haha.Kesekona harinya, mael,najib ,syahmi, mat we dan dauh diringi Aqil meninjau di sekitar PALAM . Katanya naik kat atas tangki air. Namun “tangga maut” di PALAM xsempat mereka terokai..haha.. setelah semuanya selesai, kami membuat keputusan utk pulang ke kolej masing2 untuk meneruskan perjuangan kami yang belum selesai.

Rentetan di SUNWAY Pyramid
                                                       Posing la kononnya blake


                                               Masih sempat membeli buku guna kupon

                                              Best student UIA ni.. bakal dentist dgn Enginner ke?


                                                  Dauh berkata: gane kire bowling pnuh ni?


                                               Syahmi,dauh dgn najib: takkan tgk jah???


 Gambar aku dengan dauh eksyen dengan piala2 yg kami
menangi.
                                              Fokus sunggu najib menyunting bola..

                             Berhenti la main tu, nak sembahyang plop ni.. Katanya abe Keroll

                        Loh steady mcm biasa, Cerah dgn Kerol : 2 Bradik ni pelik2 sopmo..

                                                Najib VS Matwe.. unfinish fight????

                                                   Makan la "colek" tu........


AT PALAM
                                                     
                                                Mael meneliti EXPERIA baru Mad Aqil

                                                         Buas sngoti budok2 ni, 1 katil 4 0wg
                                   Cerah main DOTA: main la mung smpai dop tido>>>



Pengalaman kali ini agak menyeronokkan bagiku, manakan tidak setelah hampir 1 tahun tidak bertemu,akhirnya dapt juga aku bertemu kawan2 lama. Apa yang penting ukhwah sesama sahabat itu terus terjalin seprti juga yang disyariatkan agama Islam. Dan kita digalakkan mengeratkan hubungan persaudaraan Seperti juga yang terdapat dalam potongan hadis yang diriwayatkan daripada Jubair bin Mut’im r.a, Nabi S.A.W bersabda : “tidak masuk syurga pemutus silaturahim”.
Sekian. Wassalam...

P/s : yang tak dpt datang xpo, kita jumpe di lain hari jika tiada aral melintang,semoga   ukhwah terus berkekalan.

5 comments:

  1. terbaek arh jea..bru rase hidup ni colourful dgn blog kau ni..:D..tacing siott..:D

    ReplyDelete
  2. haha,,mat je semak kali(maen angin cket)...
    timo kasih la semo krano sudi g harap2 laen kali klu muroh rezeki n pnjg umur blako blh wt ag event2 lagu nih,,,
    ila liqo'......

    ReplyDelete
  3. ahahha... bnyk gmbr blurr la nije ni.. hhhhe... ^^

    ReplyDelete
  4. gambar Blur sebb tersilap wat nightmode....haha

    ReplyDelete