Perantau yang mengunjung

Sunday, 21 October 2012

Lelaki Keluar Lewat Malam = JAHAT?

Assalamualaikum W.B.T

Kalau tengok tajuk tu,Yes itulah persepsi aku semasa diusia awal remaja dulu. Bila nampak budak budak lelaki ni keluar malam beramai ramai mesti jatuh persepsi "masalah sosial" ataupun "keruntuhan akhlak". Seriously, bukan aku sorang yang berfikiran "cetek" macam tu time dulu dulu.

Bukannya maksud aku nak membela golongan yang suka keluar malam tetapi bergantung kepada keadaan dan kenapa mereka keluar malam. Pernah tak kita terfikir , keluar malam tak semestinya pergi untuk berkaoreke dan kelab malam sahaja(ianya majoriti sebenarnya) tapi banyak lagi aktiviti aktiviti berfaedah yang kita tak tahu.

Pengalaman aku sendiri la, ambik contoh paling dekat bermain futsal larut malam. Mostly kebanyakan student Universiti memang majoriti ambil inisiatif untuk bermain pada larut malam atas dasar kesibukan mahupun mengelak kesesakan.

Geng geng Teknologi Automotif (course aku) selalu jugak anjur futsal lewat malam ni. Kami keluar sesama lelaki bukannya bersama wanita.Itulah kelebihan kelas semua lelaki kan? haha. Jom riview sikit:

dari kiri: Blackcurrent juice, munzir,paan,arip scotfield,roy,abe.

Khusyuk menonton futsal (skema description nih)
jaring tidak menghalang mereka untuk beraksi haha.
Ya,itulah serba sedikit riview, tapi apa yang aku simpulkn disini, kadang kadang kita tidak boleh melihat sesetengah perkara itu berat sebelah. Mungkin waktu yang salah tidak bermakna aktiviti tersebut turut salah. Manfaat seperti mengerat hubungan silaturahim dan mengelurakan peluh tetap diperolehi.Aku pun baru je menyedari hakikat ini setelah memasuki alam universiti. bangga la tu

Apepun, bila dah aku cakap macam ni jangan la pulak insan insan yang membaca ni asyik keluar malam je. Bila ditanya jangan plak korang cakap "encik perantau cakap tak ape" kesian aku camni. Berpada pada lah. Jarang jarang sudah tidak perlu hari hari keluar lewat malam jika tak perlu. Terutamanya kaum hawa, jangan lah keluar malam ye..lagi tidak manis dipandang.

Sekian ,Wassalam.

7 comments:

  1. x lah jahat..kalau boleh kurangkan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kalau tiap tiap malam tak molek jugk haha

      Delete
  2. walaupun dah bertauUn di universiti, kat rumah masih ade curfew.. huhu

    ReplyDelete
  3. komplek sukan batu berendam ke tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la, dekat area batu berendam la ni.. hebat la dapat cam haha

      Delete
  4. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan Hub: 0852-9827-5599 atau kunjungi situs/website KLIK DISINI DUNIA GHAIB


    ReplyDelete