Perantau yang mengunjung

Tuesday, 12 June 2012

Jenis Status Yang Dirasakan Tidak Perlu di FacebOok


Assalamualaikum pembaca sekalian...

Terlebih dahulu, sebelum saya meneruskan entri ini, ingin saya tegaskan perkara ini cuma merupakan pandangan peribadi saya berdasarkan permehatian saya yang serba kekurangan ini.
(Macam la org nak dengar sangat pandangan aku ni.lol)

Di alam maya , semua orang ada kebebasan bersuara.Antara platform yang jelas bagi insan yang ingin melontarkan suara adalah melalui medan "Whats in Your mind?"dekat Facebook. Amboi, mentang mentanglah dia tulis what in your mind..abis semua benda kita tulis. Yup! bagi saya ia tidak menjad masalah cuma ada beberapa jenis status yang dirasakan tidak perlu untuk ditaip seperti:

1)Jenis yang ntah ape2..
contoh paling jelas " Aku Lapar"
Mung lapar pergi la makan, buat ape tulis kat Fb..haha

2)Jenis Emosi...
contoh paling jelas "Aku benci kau", "Kau nak penampar" dan sewaktu dengannya..
Hoi, hoit.. perkataan "kau" tu umum.. kan tak pasal pasal hang yang kena benci kat orang , kalau berani bagi la nama terus contohnya "aku benci kau Damak!" baru la jelas...:)

3)Jenis Jiwang melampau
contoh paling jelas "Saya suka awak tapi saya ni pemalu.." OR "saya syg awk banyak2"
Menyampah I dibuatnya..apa daa.. cakap pemalu, status hampeh tak tahu malu... Yang syg si dia banyak2 tu ape ke hal.. Parents sendiri pom tak pernah ucap camtu..ish2

4)Jenis Fitnah dan Mengaibkan orang
contoh paling jelas "Untunglah Ramli dating pegang tangan dengan Rokiah semalam, ish maksiat"
Yang ni pun hampeh.. yang menulis tak siasat yang sebenarnya Ramli dengn Rokiah ni adik beradik, suka hati dia lah nak pegang tangan ke tak..Kalau pun betul maksiat nasihatkan la si Ramli ni, bukan sebarkan aib dia.. Lol.


Apepun, saya tidak menghalang untuk sesiapa pun menulis kerana hak kebebasan di tangan masing, jika setakat nak update status kenangan bersama sahabat2, berkongsi ilmu, bergurau senda dengan sahabat maka teruskanlah dan saya mintk sori kalau ada yang tersentap.. penulisan ini lebih kearah peringatan diri sendiri, saya bukan Mr All Perfect.

Sekian..

7 comments:

  1. wahh, hebat! mostly setuju dengan apa yg ditulis :)

    ReplyDelete
  2. setuju!! sangat setuju.. !! tak payah nak over sangat kan??

    ReplyDelete
  3. haha, terbaek.. btol3! byk kes cm ginih :P

    ReplyDelete
  4. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya silahkan Hub: 0852-9827-5599 atau kunjungi situs/website KLIK DISINI DUNIA GHAIB


    ReplyDelete